neděle 22. února 2015

Cestovni tipy

Verze clanku: 1

Rikal jsem si, ze by bylo dobry dat do kupy par zakladnich tipu pri cestovani. Dospel jsem k nim pri svych cestach. Muze se hodit...
Pravidel, tipu a rad je spousta, tento prispevek jen jako takovy uvod. Samozrejme taky dost zalezi na tom kam a kdy clovek jede - jiny to bude v lete na surf tripu v Maroku a jiny na romantice ve vanocnim Londyne. Takze pouzivejte rady s rezervou a selskym rozumem prosim ;) Pripadne dejte vedet mailem (lukas.barda@gmail.com) a muzeme konzultovat konkretni cesty.


* Letenky
Je dobry sledovat akce na strankach jako Cestujlevne.cz, Akcniletenky.com, Jaknaletenky.cz atd.
Daji se tam najit fakt zajimavy nabidky. Ty mohou byt ale omezeny na urcite obdobi, jako treba dostupnost pouze mimo sezonu. Taky muze byt zajimavy hledat alternativni cesty tam kam chcete. Treba na Bali neni nutne letet primo ale misto toho treba do Kuala Lumpur, Singapuru nebo Jakarty a pak to doletet nizkonakladovkou (AirAsia). Takove cesty mohou byt i o dost levnejsi a clovek toho stihne videt vic. Jen to muze zabrat vic casu no.

* Obdobi cesty
Taky doporucuju zjistit si pocasi, ktere vas ceka. Treba informace o prumerne teplote se muzou hodit po Evrope, ve vic exotickych destinacich je dulezita informace o obdobi destu vs. sucha. Podle toho taky vim, zda s sebou potrebuju teply obleceni, plastenku apod.

* Ubytovani dopredu
Zalezi taky na tom jak moc velky dobrodruzo/klid clovek hleda. Me se obvykle vyplatilo mit domluvene ubytko dopredu ALE JEN na par prvnich dni. Ja  ho beru tak na prvni ctyri dny. Clovek tak ma kam prijet a po rozkoukani muze prodlouzit stavajici (pokud maji misto samozrejme), pripadne vymenit za jine - lepsi, levnejsi, na lepsim miste atd. To plati specialne pro jihovychodni Asii.

* Bagaz s sebou
Doporucuju minimalist style, pokud mozno jen prirucni zavazadlo, funkcni rucniky a obleceni a tak.
Opravdu nepotrebujete brat vse co mate doma. Prirucni zavazadlo mate neustale u sebe, tudiz clovek minimalizuje pripadne bezpecnostni problemy (zavazadlo muze nekdo vybrat pripadne do nej neco pristrcit - to se deje treba v Thajsku nebo na Ukrajine), neceka jak lama po priletu na kufr a je mobilnejsi (s baglem se lepe cestuje nez s baglem a kufrem/krosnou).

* Lokalni naklady
Skvely stranky jsou http://www.numbeo.com/cost-of-living/ udavajici prumerne naklady vsude po svete. Hodi se hlavne porovnavac zde: http://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp
Porovnat si Prahu s cilovou destinaci predem je docela prima.

* Lokalni pravidla
Jinej kraj jinej mrav ;) Nekde treba nemusi prekousnout holky jen v tilku nebo kohokoliv s obnazenymi koleny. V Japonsku se nesmrka na verejnosti a tak. Kazdopadne je dobry si zjistit lokalni predstavu sveta a zbytecne moc neprovokovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat